HET VLAAMS MEDIALANDSCHAP: een gids voor beginners
- Celeste Jamar
- 15 nov 2021
- 3 minuten om te lezen
Een tijdje geleden kreeg ik een gastles van Kristof Windels, Strategic Director bij Wavemakers. Tijdens deze leg, kregen we een aantal cases van geslaagde pr-campagnes. Hij had het vooral over de studie van Daniel Kahneman, Nudging, het Kiki Bouba effect, en nog veel meer interessante tips.
Maar waar we, volgens Kristof, ook zeker veel kennis over moeten hebben is het Belgisch Medialandschap. Daarom, ga ik voor jullie in deze blogpost kort en simpel het Belgisch Medialandschap in kaart brengen.
Radio
In de auto, aan het koken of aan het chillen in de tuin? Er staat wel ergens altijd radio op. Hoewel, we nu gepersonaliseerde playlists kunnen maken via Spotify of Apple Music, kent radio nog steeds een groot bereik. Dit zijn de populairste radiozenders volgens het CIM:
Radio 2
QMusic
Joe
Studio Brussel
Radio 1
MNM
Nostalgie
Klara
Ook leuk om te vermelden is de opkomst van podcasts of uitgesteld luisteren. Zo, komen er regelmatig nieuwe zenders of themakanalen bij die je enkel via internet, live of uitgesteld, kan beluisteren.
Digitale media

Internet gebruik blijft stijgen. Dat komt vooral sinds Corona een bezoekje kwam brengen in ons land en nog steeds niet haar verblijf heeft stopgezet. Daarom, bieden Belgische kranten ook digitale versies aan om hun doelgroep op de hoogte te brengen. De Tijd was de eerste die hun nieuws online ging brengen. Ze lanceerde hun website in 1995 en bereikte eind 2007, 85 000 unieke bezoekers per werkdag. Daarna volgde heel wat andere kranten en blijft dat aantal stijgen. Nu, kan iedereen hun favoriete krant lezen (en kijken!) via hun computer, tablet -en smartphonescherm.
Toch, vinden vele (en vooral jongeren) de tijd of goesting niet om een heel artikel online te lezen. Daarom voeren sommige nieuwssites hun dagelijkse portie nieuws op socialmediakanalen zoals Instagram. Dit doen ze kort en simpel, versterkt met veel visuals zodat lezers niet afwijken van te lange teksten. Denk aan de Instagrampagina nws.nws.nws door VRT nieuws.
Is print aan het uitsterven? In België is de aankoop van kranten sterk gedaald. Tussen 1960 en 2016 is de dagelijkse aankoop gehalveerd van 2,5 miljoen naar 1,2 miljoen. Sindsdien zijn tientallen krantentitels verdwenen, zoals "Het Volk" die de laatste krant was die in 2008 verdween.
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat mensen de papieren krant niet meer lezen. Helemaal niet! Je gaat toch nog vaak een bezoekje brengen aan de boma? Daar zie je vast wel nog de krant op de salontafel liggen. Deze zijn nog steeds een succes:
De Morgen (die ene krant op de trein waar altijd snorretjes op getekend wordt)
Het Laatste Nieuws
De Tijd
Het Nieuwsblad
De Standaard
De Zondag
Het Belang van Limburg
Gazet van Antwerpen
Krant van West-Vlaanderen
Ook magazines worden vandaag nog massaal gekocht. Vooral lifestyle magazines zie ik vaak nog verschijnen in de boodschappentas van mama:
Flair
Libelle
Story
Dag Allemaal
TV Familie
Goed Gevoel
Primo
Humo
Televisie

"Wat is er op TV vandaag?" is de vraag die mijn mama stelt elke vrijdag - en zaterdagavond wanneer ik thuis ben. Ik antwoord dan altijd met "Waarom neem je niet gewoon Netflix of Streams in huis?". Toch kent televisie nog een groot bereik, desondanks de populariteit van streamingplatformen. Programma's zoals 'Thuis', 'Familie' en 'Blokken' worden nog steeds het vaakst op televisie gekeken.
De populairste televisiezenders van Vlaanderen zijn:
VTM
VTM 2
VTM 3
VTM 4
Eén
Canvas
Ketnet
Play4
Play5
Play6
Play7
Kanaal Z
TV Limburg
TV Oost
De 5 grote Vlaamse mediagroepen
Fieuw, dat waren veel cijfers seg. Moe van al dat lezen? Hieronder, vinden jullie ook nog een handig schema (betrapt, het is van Wikipedia maar, het is een zeer duidelijk schema!) van de 5 grote Vlaamse mediagroepen.

Ik hoop dat ik jullie iets wijzer heb gemaakt in de Belgische mediawereld. Wil je graag nog wat tips, weetjes en ervaringen over Public Relations volgen? Houd dan zeker mijn blog in de gate!
Tot snel!
TIP: Wil je het bereik van deze mediakanalen graag in het oog houden. Geef dan af en toe een bezoekje aan de website van het CIM. Deze geeft up-to-date info over het bereik van de verschillende Belgische media. Een handige tool in de wereld van PR.
xoxo
Celeste
Comments