CRISISCOMMUNICATIE: Help! Crisis! 5 tips om het uit te leggen aan de pers
- Celeste Jamar
- 12 okt 2021
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 29 dec 2021
Ohnee...Er is crisis binnen het bedrijf. Gebouw neergestort? Plots overlijden op het kantoor? Of een uit de zoo ontsnapte aap die op een knopje heeft gedrukt en de bankgegevens van jouw klanten lekt?? (oké die kans ik klein, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren). OKE! GEEN PANIEK! Haal rustig adem. Deze 5 tips gaan jou helpen zo goed mogelijk dat eerste contact met de pers te leggen.

1. Wees feitelijk, maar ook empathisch
Natuurlijk is het belangrijk de feiten allemaal op een rij te zetten. In zo een situatie blijven de meeste mensen altijd megaserieus. Dit komt omdat mensen de angst hebben om een verkeerde indruk te geven. Toch, is het belangrijk empathie te showen. Laat in het begin of op het einde van het interview even weten dat je jouw support deelt aan de nabestaanden van de slachtoffers.
2. Geef updates
Niets is zo frustrerend voor jouw volgers dan geen regelmatige updates. Zorg er dus voor dat je het publiek steeds op de hoogte houdt als er iets verandert aan de situatie. Zelfs bij kleine dingen zoals euuuuuh... een gevonden schoenveter perhaps?
3. Geef enkel goedgekeurde info
Je wilt geen informatie gaan verspreiden die eigenlijk nog niet mag verspreidt worden. Dit kan het bedrijf, jouw collega's, de slachtoffers,...maar ook jouw job in gevaar brengen. Vraag het dus eventjes na bij jouw team om bijkomende problemen te vermijden.
4. Hou de identiteit van de slachtoffers anoniem
Sta eens in de schoenen van de slachtoffers of nabestaanden. Jijzelf zou het ook niet leuk vinden als jouw naam ineens overal in het nieuws verspreidt wordt. Geef dus zo kort mogelijk antwoord op identiteitsvragen. Zeg gerust dat het over een dakwerker gaat, maar houd andere info zoals naam, geslacht of woonplaats achterwegen.
5. Breng het internationaal woordenboek naar boven
Als het om een groot incident gaat, bestaat er een grote kans dat journalisten van de buurlanden ook ter plaatse komen. Zorg er dus voor dat je de situatie kan uitleggen in het Engels of Frans. Ook al ben je zelfzeker over jouw talenkennis, toch durf ik te wedden dat je even de tijd nodig hebt om de woorden "puin"of "stelling" te zoeken. Haal dus het woordenboek, of in deze tijd: Google, tevoorschijn om de belangrijkste woorden op te zoeken.
Don't be like this dude
Ziezo! Iedereen is op de hoogte en de situatie is onder controle. Nu kan je met een gerust hart vanavond jouw bed inkruipen. Vergeet die updates niet!
Special thanks to Marie Declercq, woordvoerster bij de brandweer van Antwerpen voor deze handige tips tijdens haar gastles.
Tot de volgende keer!
xoxo Celeste
Comments