VIRTUEEL MUSEUMBEZOEK: BOIJMANS VAN BEUNINGEN
- Celeste Jamar
- 29 apr 2020
- 2 minuten om te lezen
VIRTUEEL MUSEUMBEZOEK: BOIJMANS VAN BEUNINGEN
De lockdown begint nu echt lang te duren… Elke dag zoek ik naar nieuwe dingen om te doen (om me eens af te leiden van al dat schoolwerk). Eergisteren ben ik op deze geweldige functie uitgekomen die Google aanbiedt tijdens deze moeilijke periode. Ben je een echte kunstliefhebber en mis je museumbezoeken? Dan is Google Arts and culture iets voor jou! Deze site biedt honderden web exposities zoals die van het Moma in New York of die van het Today Art Museum in China. Gewoon vanuit je luie zetel kan je dan prachtwerken bewonderen.
Omdat ik nog steeds virtueel in Rotterdam wil blijven, heb ik gekozen om een web bezoek te brengen aan Museum Boijmans Van Beuningen. Dit prachtige museum is een van de oudste musea in Nederland en is gelegen in Rotterdam. Hier biedt men historische beeldende kunst, toegepaste kunst en design aan >Ook verscheidene kunstwerken van bekende artiesten zoals Van Gogh, Rembrandt, Magritte... staan er overal verspreidt.

Vandaag neem ik jullie mee door de verschillende collecties van het museum, die elk hun eigen vleugel hebben. De rondleiding begint op de eerste verdieping met voornamelijk schilderijen en beeldhouwwerken. Daarna gaan we verder naar het gelijkvloers met decoratieve kunst en design.
Op de eerste verdieping zie ik al veel bekende kunstwerken mijn aandacht trekken. Ik start in de impressionistische ruimte waar werken tentoongesteld staan van Monet, Cézanne, Gaugain, enz. De kamer presenteert de meest klassieke genres zoals het landschap, het portret en het stilleven.

Omdat het impressionisme mijn favoriete kunststroming is, wil ik heel graag één impressionistische werk bespreken. Het kunstwerk dat hier, in mijn ogen, het meest opvalt is “Staand naakt voor een spiegel” van Theo van Rysselberghe door het opvallend kleurgebruik. Van Rysselberghe is een Belgische neo-impressionistische kunstenaar die leefde van 1862 tot 1926. Zijn eerste werken lijken zeer ‘depressief’ in mijn ogen, door het gebruik van sombere kleuren. Later, speelde de kunstenaar met licht en kregen de kunstwerken meer levendige tinten (zoals het schilderij die in dit museum getoond staat). Hij stak ook regelmatig een spiegel in het beeld, omdat de reflectie staat voor zijn spel met licht en perspectief.

Wat ik zo jammer vind aan Google Arts and culture is dat sommige werken ‘geblurred’ zijn. Zoals je hier kan zien in de tweede ruimte. Ik denk dat we deze werken niet mogen zien omdat het schilderijen zijn die ook niet mogen gefotografeerd worden in real life maar het neemt het hele concept van ‘virtueel bezoeken’ wel een beetje weg…

Ook pijlen die zeggen welke richting je uit moet lopen zou hier wel nuttig zijn geweest. Ik ben al 5 keer in dezelfde kamer terechtgekomen, wat niet de bedoeling is.
Na zoveel keer verdwaald lopen kwam ik eindelijk op een andere zaal uit. In deze ruimte werden er veel religieuze schilderijen tentoongesteld. Niet zo mijn ding, dus ben ik er maar snel doorgelopen.

Zo jammer! Ik dacht dat er nog een hele verdieping ging zijn over toegepaste kunst en design maar die laat Google Arts and culture me niet zien... Dus ga ik hier mijn blogpost afsluiten. Hopelijk hebben jullie veel plezier gehad met deze virtuele museumbezoek en zie ik jullie in mijn volgende post!
XOXO
Celeste
Commentaires